alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Konfitura borówkowa z szampanem i cynamonem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Konfitura z borówek amerykańskich z dodatkiem szampana i pachnąca cynamonem. Smakuje i pachnie obłędnie.

Konfitura borówkowa z szampanem i cynamonem

Składniki:

Konfitura borówkowa z szampanem i cynamonem

 

Sposób przygotowania:

Konfitura borówkowa z szampanem i cynamonem
Borówki umyć i osuszyć na sitku. Przełożyć do garnka wsypać cukier, cynamon, otartą skórkę i sok z wyparzonej limonki. Mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować około 10 minut. Zostawić na 8-10 godzin najlepiej na całą noc.

Ponownie mieszając doprowadzić do wrzenia, wlać szampana i gotować na wolnym ogniu około 20 minut aż masa zacznie lekko tężeć.

Gorącą konfiturę przelać do wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręcić i odłożyć do góry dnem na 5 minut. Po tym czasie odwrócić i pozostawić do wystudzenia.

Wynieść w chłodne miejsce.

* Szampan można zastąpić winem musującym.