Sposób przygotowania:
Zawijane bułeczki z borówkami
Do 8 szklanek mąki dodajemy cukier, drożdże, olej i ciepłe mleko i zagniatamy ( ciasto jest luźne). Zostawiamy na 1 godzinę w ciepłym miejscu. Następnie dodajemy resztę mąki i pozostałe składniki.
Zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na 2 części.
Do borówek dodajemy cukier wg uznania. Mieszamy i lekko rozgniatamy. Ciasto wałkujemy na prostokąt, wykładamy połowę borówek, i zwijamy.
To samo robimy z drugim ciastem i borówkami. Zwinięte ciasto kroimy na mniejsze części ok 7-8 cm. Wykładamy na blaszkę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 C i pieczemy przez 50 min. Smacznego ;)
Zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na 2 części.
Do borówek dodajemy cukier wg uznania. Mieszamy i lekko rozgniatamy. Ciasto wałkujemy na prostokąt, wykładamy połowę borówek, i zwijamy.
To samo robimy z drugim ciastem i borówkami. Zwinięte ciasto kroimy na mniejsze części ok 7-8 cm. Wykładamy na blaszkę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 C i pieczemy przez 50 min. Smacznego ;)