Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Brzoskwinie w syropie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jak co roku z brzoskwiń ze swojego sadu przygotowuję pyszne brzoskwinie w syropie. W zimie można ich używać do ciast i wszelkich deserów.

Brzoskwinie w syropie

Składniki:

Brzoskwinie w syropie

na syrop:

Sposób przygotowania:

Brzoskwinie w syropie

przygotowanie owoców :

Brzoskwinie w syropie
Brzoskwinie na kompot powinny być zdrowe i niezbyt miękkie

Najpierw brzoskwinie sparzamy gorącą wodą w celu łatwiejszego usunięcia skórki.

obieranie :

Brzoskwinie w syropie
brzoskwinie obieramy ze skórki, przekrawamy na pół i usuwamy pestki

Gdy brzoskwinie przestygną obieramy je ze skórki. Przekrawamy na pół i wyciągamy pestkę.

przygotowanie syropu:

Wodę z cukrem zagotowujemy,dodajemy sok z cytryn. Gorącym syropem zalewamy brzoskwinie ułożone we wcześniej wyparzonych słoikach( 1/2 l słoiki).

Słoiki zakręcamy. pasteryzujemy w gorącej wodzie ok. 10 min. Po wyciągnięciu z wody przewracamy na ręcznik do góry dnem.

Tak pozostawiamy do przestygnięcia.