agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Brzoskwinie w syropie na zimę

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszne i aromatyczne brzoskwinie w zalewie

Brzoskwinie w syropie na zimę

Składniki:

Brzoskwinie w syropie na zimę

 

Sposób przygotowania:

Brzoskwinie w syropie na zimę
Przebrać owoce, odrzucić nadgniłe i stłuczone, umyć je dokładnie pod bieżącą wodą, następnie osuszyć brzoskwinie, obierać je, pokroić w ćwiartki, usunąć pestki. Cukier rozpuścić w 1/2 szklanki wody i zagotować. Od czasu wrzenia pogotować jeszcze kilka minut. Brzoskwinie układać ciasno w słoikach. Zalać owoce gorącym syropem. Brzegi słoików wytrzeć do sucha i zakręcić mocno. W dużym garnku poukładać słoiki i zalać je wodą tak, aby sięgała do 3/4 wysokości słoików. Gotować na wolnym ogniu około 30 minut. Pozostawić słoiki w garnku do ostygnięcia. Ostudzić słoiki i wynieść w ciemne, chłodne miejsce.