Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Brzoskwinie z żurawiną i bitą śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Szybka przekąska, deser lub przystawka.

Brzoskwinie z żurawiną i bitą śmietaną Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Brzoskwinie z żurawiną i bitą śmietaną

 

Sposób przygotowania:

Brzoskwinie z żurawiną i bitą śmietaną
Umyte i obrane ze skórki brzoskwinie przekrawamy na pół i wyciągamy pestki. Lekko oprószamy otwór po pestce cynamonem. żurawinę zalewamy gorącą wodą, po 5 min odcedzamy i lekko osuszam papierowym ręcznikiem. Nakładamy porcję owoców do dołków po pestce i całość posypujemy cynamonem. Wkładam do mikrofali na 2 - 3 minuty (700W). Po lekkim ostudzeniu możemy udekorować bitą śmietaną. Bez śmietany polecam jako dodatek do mięs.
Brzoskwinie z żurawiną i bitą śmietaną
Z owocu delikatnie wyciągamy pestkę i obieram ze skóry.
Brzoskwinie z żurawiną i bitą śmietaną
Każdą połówkę napełniamy żurawiną i posypujemy cynamonem.