Siedlce

Siedlce

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 414]

Brzoskwiniowe muffiny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

pyszne brzoskwiniowe muffiny

Brzoskwiniowe muffiny

Składniki:

Brzoskwiniowe muffiny

 

  • 2 szklanki mąki
  • szklanka jogurtu brzoskwiniowego
  • pół szklanki oleju
  • puszka brzoskwiń
  • 3 łyżki soku z brzoskwiń
  • proszek do pieczenia - 8g
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 jajo

 

Sposób przygotowania:

Brzoskwiniowe muffiny
Dwie szklanki mąki , proszek do pieczenia, niecałą szklankę cukru wsypujemy do pierwszej głębokiej miski. Do drugiej natomiast wlewamy szklankę jogurtu brzoskwiniowego, pół szklanki oleju, trzy łyżki soku z brzoskwiń, wbijamy jajo. Trzepiemy trzepaczką wszystkie mokre składniki. Brzoskwinie kroimy w kostkę, wrzucamy do mokrych składników i mieszamy łyżką. Do suchych składników przelewamy mokre. Mieszamy - lecz nie musi być dokładnie. Ciasto no muffiny powinno mieć nawet grudki . Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formy na muffiny natłuszczamy olejem aby spód nie przystawał do blaszki. Formy napełniamy ciastem muffinowym do 3/4 wysokości. Pieczemy ok 30 minut. Najlepiej sprawdzić czy ciasto upieczone suchym patyczkiem- jeżeli ciasto po wbiciu zostanie na patyczku oznacza że musimy jeszcze podpiec nasze muffiny.