Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Brzoskwiniowy deser a'la tiramisu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszny deser wzorowany na tiramisu, bez surowych jajek

Brzoskwiniowy deser a'la tiramisu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Brzoskwiniowy deser a'la tiramisu

 

 

Sposób przygotowania:

Brzoskwiniowy deser a'la tiramisu
Brzoskwinie osączyć z zalewy, pokroić w kostkę. Amaretto wymieszać z pół szklanki zalewy z brzoskwiń, nasączyć biszkopty, poukładać je w naczyniu żaroodpornym lub tortownicy wyłożonej folią. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder. Połowę śmietany wyłożyć na biszkopty. Na to wyłożyć pokrojone brzoskwinie. Na brzoskwinie wyłożyć resztę bitej śmietany. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem posypać gorzkim kakao.Nie dodawałam żelatyny ani fixów do śmietany ponieważ deser miał być zjedzony jeszcze tego samego dnia. Jeśli deser ma być podawany na drugi dzień warto śmietanę zmieszać z żelatyną rozpuszczoną w malutkiej ilości wrzątku lub galaretką.
Brzoskwiniowy deser a'la tiramisu
Brzoskwinie osączyć z zalewy pokroić w kostkę
Brzoskwiniowy deser a'la tiramisu
Amaretto wymieszać z pół szklanki zalewy z brzoskwiń nasączyć biszkopty poukładać je w naczyniu żaroodpornym lub tortownicy wyłożonej folią
Brzoskwiniowy deser a'la tiramisu
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno dodając pod koniec cukier puder Połowę śmietany wyłożyć na biszkopty Na to wyłożyć pokrojone brzoskwinie
Brzoskwiniowy deser a'la tiramisu
Na brzoskwinie wyłożyć resztę bitej śmietany Schłodzić w lodówce Przed podaniem posypać gorzkim kakao

Tagi:

biszkopt