Sposób przygotowania:
Budyń śmietankowy z musem agrestowym z malinami
Agrest płuczemy, obieramy i wkładamy do rondla, dodajemy cukier oraz maliny i gotujemy na niewielkim ogniu przez 10 minut, następnie blendujemy owoce i chwile odparowujemy. Przecieramy mus przez sito.
Do rondla wlewamy 300 ml mleka, dodajemy cukier i zagotowujemy, w pozostałym mleku rozrabiamy mąkę wraz z żółtkami i aromatem śmietankowym. Zawartość miski wlewamy na gotujące mleko i intensywnie mieszamy gotując na małym ogniu do uzyskania odpowiedniej konsystencji budyniu.
Budyń przelewamy do pucharków, nakładamy mus, podajemy z listkami mięty.
Deser możemy podawać na ciepło i na zimno.
Do rondla wlewamy 300 ml mleka, dodajemy cukier i zagotowujemy, w pozostałym mleku rozrabiamy mąkę wraz z żółtkami i aromatem śmietankowym. Zawartość miski wlewamy na gotujące mleko i intensywnie mieszamy gotując na małym ogniu do uzyskania odpowiedniej konsystencji budyniu.
Budyń przelewamy do pucharków, nakładamy mus, podajemy z listkami mięty.
Deser możemy podawać na ciepło i na zimno.
Mus owocowy
200 - 250 g agrestu
200 g malin
2 łyżki cukru
kilka listków mięty