szynszyla

szynszyla

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 221]

Budyń w sosie karmelowo-pomarańczowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny, słodki deser. Dodatek cząstek pomarańczy, że sos karmelowo-pomarańczowy zostaje przełamany przyjemnym, kwaskowatym smakiem.

Budyń w sosie karmelowo-pomarańczowym

Składniki:

Budyń w sosie karmelowo-pomarańczowym

 

  • 2 torebki budyniu waniliowego
  • 1 l mleka
  • 4 pomarańcze
  • 60 g cukru
  • 2 łyżki płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

Budyń w sosie karmelowo-pomarańczowym
Budyń ugotować wg. przepisu podanego na opakowaniu. Następnie rozlać do 4 foremek przepłukanych wcześniej zimną wodą. Schłodzić w lodówce ok. 2 godzin.

Z dwóch pomarańczy wycisnąć sok, a dwie obrać i zdjąć białą błonkę.

Sok z pomarańczy zagotować.

Do garnka przełożyć cukier i skarmelizować, dodać migdały i wymieszać. Wlać gorący sok i gotować jeszcze przez chwilę. Ostudzić i dodać cząstki pomarańczy.

Budyń wyłożyć na talerzyk i polać sosem karmelowo-pomarańczowym.