Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Domowy budyń waniliowy z sosem truskawkowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszny domowy budyń, który nie zawiera konserwantów ani żadnych ulepszaczy. Zwykły budyń może wyglądać i smakować nadzwyczajnie.

Domowy budyń waniliowy z sosem truskawkowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Domowy budyń waniliowy z sosem truskawkowym

  • Budyń:
  • 1/2 litra mleka
  • 3,5 łyżki cukru waniliowego (ew. 1/2 laski wanilii)
  • 1 łyżka masła
  • 2 żółtka
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • (w zależności od tego czy budyń ma być mniej czy bardziej gęstszy)

 

  • Sos:
  • 150-200 g truskawek
  • 1-2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Domowy budyń waniliowy z sosem truskawkowym
2/3 mleka przelać do garnuszka i zagotować z masłem. Pozostałe połączyć z cukrem, żółtkami, mąką ziemniaczaną i wymieszać z mlekiem, które się gotuje. Robić to mieszając do czasu aż masa zgęstnieje.

Gotowy budyń przełożyć do miseczek lub foremek.

Po wystygnięciu wstawić do lodówki, aby nabrał odpowiedniego kształtu. Można go również jeść na ciepło.

Truskawki z cukrem rozdrobnić za pomocą blendera. Kilka owoców można odłożyć do dekoracji. Powstałym sosem polać budyń.

Sos można opcjonalnie podgrzać.
Domowy budyń waniliowy z sosem truskawkowym
połączyć z cukrem, żółtkami, mąką ziemniaczaną i wymieszać z mlekiem

Tagi:

sosy