Elisa

Elisa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 79]

Babeczki z masą sokową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Babeczki z masą sokową są przepyszne. Masa została zrobiona z soku z granatu, dlatego ziarenka tego owocu idealnie pasują do siebie.

Babeczki z masą sokową

Składniki:

Babeczki z masą sokową

Ciasto:

  • szklanka mąki tortowej
  • 10 dag margaryny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko

Masa:

  • 2,5 szklanki soku o smaku granatu
  • 2 budynie waniliowe

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Babeczki z masą sokową
1. Najpierw margarynę, cukier puder, mąkę i proszek do pieczenia daję do miski.

2. Margarynę z tymi składnikami rozcieram opuszkami palców, aż powstaną małe grudki.

3. Z kolei dodaję jajko i zagniatam ciasto.

4. Ciasto wałkuję i wylepiam nim foremki metalowe. Nakłuwam ciasto widelcem.

5. Następnie piekę je w 180 stopniach przez około 15 minut. Po tym czasie studzę.

6. Przygotowuję masę. W szklance soku rozpuszczam budynie. Pozostały sok wlewam do garnka i zagotowuję. Następnie do niego wlewam rozpuszczone budynie. Gotuję aż będzie gęsta cały czas mieszając. Masę lekko studzę, aby była ciepła a nie gorąca czy zimna.

7. Do babeczek nakładam masę i dokładnie studzę.

8. Następnie przygotowuję bitą śmietanę. Śnieżkę ubijam z mlekiem na puszystość. 9. Na babeczki nakładam bitą śmietaną i dekoruję ziarenkami granatu.

10. Gotowe!

Smacznego!