jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Mocno czekoladowy budyń

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Budyń z dodatkiem czekolady i masła z delikatnymi płatkami migdałowymi smakuje wyśmienicie!

Mocno czekoladowy budyń Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Mocno czekoladowy budyń

 

  • 1/2 litra mleka (3,2%)
  • budyń czekoladowy bez cukru
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 5 dag czekolady
  • 1 łyżka świeżego masła
  • 2 łyżki płatków migdałowych

 

 

 

Sposób przygotowania:

Mocno czekoladowy budyń
Gotujemy budyń z mleka z dodatkiem cukru brązowego. Gdy budyń zgęstnieje dodajemy łyżkę masła. Nie przerywając mieszania dodajemy pokruszoną czekoladę. Foremkę na babkę wysypujemy płatkami migdałowymi. Gdy masło i czekolada się rozpuszczą przelewamy budyń do foremki. Odstawiamy ją do ostudzenia. Przed podaniem przewracamy budyń z foremki na talerzyk. Możemy podać budyń z sosem z białej lub ciemnej czekolady.
Mocno czekoladowy budyń
Gdy budyń zgęstnieje dodajemy łyżkę masła. Nie przerywając mieszania dodajemy pokruszoną czekoladę.