Elwira5

Elwira5

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 77]

Budyń waniliowy z porzeczką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Tradycyjny domowy sposób na przygotowanie budyniu.Można podawać go na gorąco lub na zimno jako deser nawet w upalne dni.

Budyń waniliowy z porzeczką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Budyń waniliowy z porzeczką

 

Sposób przygotowania:

Budyń waniliowy z porzeczką
Żółtka, szklanka mleka oraz mąkę i mąkę ziemniaczaną bardzo dokładnie mieszany tak by nie było żadnych grudek.W garnku gotujemy pozostałe mleko z cukrem i cukrem waniliowym.Gdy mleko zacznie wrzeć zmniejszamy gaz na najmniejszy.Wlewamy masę mączno-jajeczną cały czas mieszając.Gdy budyń zacznie gęstnieć odstawiamy i przelewamy do pucharków.
Budyń waniliowy z porzeczką
podgrzewany mleko z cukrem i cukrem waniliowym.
Budyń waniliowy z porzeczką
można zastąpić proszkowym budynkiem waniliowym.
Budyń waniliowy z porzeczką
do rozgrzanego mleka wlewamy masę jajeczną.
Budyń waniliowy z porzeczką
gotowany budyń gotujemy jeszcze 2 minutki.