Sposób przygotowania:
Bułeczki z budyniem i porzeczkami Eli
Margarynę roztopić i przestudzić.Mąkę przesiać przez sitko.Drożdże wymieszać z 250 ml ciepłego mleka,łyżeczką cukru,łyżeczką mąki i zostawić do wyrośnięcia.Do mąki dodać cukier,cukier waniliowy,1 jajko,wyrośnięte drożdże,przestudzoną margarynę i wyrobić ciasto.Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką kuchenną i zostawić do wyrośnięcia.Zagotować 250 ml mleka.Budyń wymieszać ze 100 ml zimnego mleka,wlać do wrzącego mleka mieszając,ugotować budyń i przestudzić.Co jakiś czas budyń pomieszać żeby nie zrobił się kożuch.Porzeczki umyć,odsączyć i obrać z gałązek.Wyrośnięte ciasto razwałkować na duży prostokąt na posypanej mąka stolnicy i pokroić na kwadraty.Na środku każdego kwadratu ciasta położyć łyżeczkę budyniu i łyżeczkę porzeczek.Drugie jajko roztrzepać.Smarować jajkiem rogi ciasta i składać do środka jak kopertę.Położyć ciastka na blasze wyłożonej pergaminem,posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut.Smacznego!
Dorota0309
luna
msewka
Madzia78