Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Budyń z jabłkami i prażonymi orzechami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Szybki, smaczny zdrowy deser nie tylko dla dzieci.

Budyń z jabłkami i prażonymi orzechami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Budyń z jabłkami i prażonymi orzechami

 

Sposób przygotowania:

Budyń z jabłkami i prażonymi orzechami
Obrane i posiekane orzechy prażymy na suchej patelni aż się zarumienią. Jabłko obieramy ze skórki i kroimy w dość grubą kostkę. Z mleka odlewamy pół szklanki, resztę gotujemy. W szklance z mlekiem rozprowadzamy proszek budyniowy. Słodzimy o połowę mniej niż zazwyczaj, resztę słodyczy uzupełni jabłko. Do gotującego się mleka wlewamy budyń i jak zacznie gęstnieć wrzucamy jabłka gotujemy około minuty. Gorący wykładamy do naczyń posypujemy orzechami. Najlepiej smakuje jak lekko ostygnie.
Budyń z jabłkami i prażonymi orzechami
Obrane orzechy siekamy i prażymy na suchej patelni.
Budyń z jabłkami i prażonymi orzechami
W niewielkiej ilości mleka rozprowadzam proszek budyniowy.
Budyń z jabłkami i prażonymi orzechami
Obrane jabłka kroimy w dość grubą kostkę.