ajrinwu

ajrinwu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 240]

Budyń z ugotowanym batatem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Bardzo prosty w przygotowaniu, smaczny, zdrowy i pięknie się prezentujący budyń z ugotowanym batatem.

Budyń z ugotowanym batatem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Budyń z ugotowanym batatem

 

  • 1/2 batata
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki mączki ziemniaczanej
  • pół olejku cytrynowego
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Budyń z ugotowanym batatem
Dużego batata umyć i ugotować w całości, po ugotowaniu obrać ze skóry i zmiksować z półtorej szklanki mleka.

Zagotować zmiksowane mleko z batatem i dodać dwie płaskie łyżki cukru, szczyptę soli, oraz mączkę ziemniaczaną wymieszaną z resztą mleka czyli połową szklanki.

Zagotować do uzyskania gęstego budyniu. Przelać do miseczek, podawać z sokiem z sokiem albo kwaskowym dżemem.  


Budyń z ugotowanym batatem.
Batata obrać ze skóry i zmiksować z półtorej szklanki mleka.
Budyń z ugotowanym batatem.
Dodać połowę olejku cytrynowego oraz szczyptę soli.
Budyń z ugotowanym batatem.
Dodać dwie płaskie łyżki cukru albo jedną czubatą.
Budyń z ugotowanym batatem.
Zmiksowanego batata mleko i mączkę ziemniaczaną gotować do zgęstnienia.

Tagi:

deser