Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Zupa truskawkowa z domową zacierką

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 100
         
ocena: 4/5 głosów: 19

Gotując tę zupkę, zawsze przypomina się mi dzieciństwo, bo moja mama gotowała naaajlepszą. Zupka jest pyszna i dzięki kluseczkom - dość syta!

Zupa truskawkowa z domową zacierką

Składniki:

Zupa truskawkowa z domową zacierką

 

  • 500 g truskawek
  • 1,5 litra wody
  • cukier (do smaku; w zależności jak słodkie są truskawki)

Zacierka:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Zupa truskawkowa z domową zacierką
Najpierw przygotować zacierkę. Do miseczki wsypać mąkę, sól i stopniowo dolewać wodę. Powinno powstać lekko twarde, zwarte i elastyczne ciasto.

Następnie umyte truskawki należy zagotować z dodatkiem cukru (ilość wg smaku). Palcami urywać niewielkie kawałki ciasta (robić kluseczki) i wrzucać do gotującej się zupy.

Wszystko razem zamieszać i podgotować dodatkowe 2-3 minuty.

Na końcu dodać śmietanę - do garnka lub oddzielnie do miseczek.