Agusia74

Agusia74

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 76]

Budyniowiec z galaretką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kolorowo i bez pieczenia .

Budyniowiec z galaretką

Składniki:

Budyniowiec z galaretką

 

  • 1 litr mleka
  • 3 budynie śmietankowe
  • 3 galaretki truskawkowe
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • brzoskwinie w puszce
  • 25 dkg masła
  • opakowanie okrągłych biszkoptów
  • opakowanie delicji brzoskwiniowych
  • jogurt truskawkowy (nie koniecznie)

Sposób przygotowania:

Budyniowiec z galaretką
Budynie gotujemy w litrze mleka. Gdy będzie już gęsty zdejmujemy z ognia i dosypujemy powoli galaretki truskawkowe w proszku. Energicznie mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia i mieszamy od czasu do czasu. Następnie ucieramy masło dodając stopniowo zimny budyń. Galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w 3 i 1/2 szklanki wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia. Brzoskwinie odsączamy z zalewy i kroimy w paseczki. Biszkopty moczymy w jogurcie i układamy na dnie tortownicy. Następnie wykładamy połowę masy budyniowo-galaretkowej. Na niej układamy moczone w jogurcie delicje i dajemy tez 1/3 część brzoskwiń.Na brzoskwinie dajemy resztę masy. Wierz dekorujemy resztą brzoskwiń i zalewamy całość galaretka brzoskwiniową. Całość wkładamy do lodówki na kilka godzin.