pepsicOLA

pepsicOLA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 193]

Budyniowy jabłecznik w cieście francuskim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo proste ciasto. Z wykorzystaniem ciasta francuskiego budyniu i jabłek. Wspaniałe do kawy czy nawet jako przekąska do pracy.

Budyniowy jabłecznik w cieście francuskim

Składniki:

Budyniowy jabłecznik w cieście francuskim

Jabłecznik

  • 1 op ciasta francuskiego
  • 1 op budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • 3 jabłka
  • cynamon
  • 1 op cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Budyniowy jabłecznik w cieście francuskim
Ciasto francuskie dzielimy na dwie części. Jedną z nich wykładamy dno tortownicy.

jabłka obieramy, ścieramy na tarce. Skrapiamy cytryną i doprawiamy cynamonem i cukrem waniliowym.

Budyń waniliowy lub śmietankowy gotujemy według przepisu producenta. Można dodać trochę mniej mleka.

Budyń mieszamy z jabłkami i masę przekładamy do tortownicy. Przykrywamy drugim płatem ciasta, staramy się zlepić oba płaty ciasta. na wierzchu robimy nakłucia. pieczemy ok 13-15 minut w temp 175 st. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.