pepsicOLA

pepsicOLA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 193]

Ciasto czekoladowe pod kokosową pierzynką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przyszła pewna niedziela i zachciało nam się czegoś z czekolada, ale nikt nie rwał się aby pojść do sklepu. Z niczego, z szafkowych zapasów powstało takie oto ciasto,

Ciasto czekoladowe pod kokosową pierzynką

Składniki:

Ciasto czekoladowe pod kokosową pierzynką

Ciasto czekoladowe

  • 3 szklanki mąki
  • 2 szklanki wody
  • 8 łyżek kakao naturalnego
  • 1 opakowanie czekoladowego budyniu
  • 10 łyżek oleju rzepakowego
  • 1/2 buteleczki zapachu waniliowego
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ew. mleko do rozrzedzenia ciasta

Kokosowa pierzynka

  • 1 uszka gruszek (nie w occie)
  • 1 op wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe pod kokosową pierzynką
Mąkę przesiewamy razem z kakao i budyniem czekoladowym. Dodajemy cukier, sól, proszek do pieczenia. Dolewamy olej i wodę. Mieszamy do uzyskania konsystencji gęstego ciasta. Jeśli ciasto jest zbyt gęste można rozrzedzić je poprzez dodanie odrobiny wody lub mleka. Na koniec wlewamy zapach waniliowy.

Tak przygotowane ciasto wlewamy do tortownicy i pieczemy w temp ok 165 st przez 40-45 minut.

W czasie gdy ciasto się piecze gruszki z puszki wraz z sokiem przelewamy do naczynia i blendujemy. Dosypujemy wiórki kokosowe i mieszamy.

Taką pierzynką przykryjemy nasze ostudzone ciasto.