gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Ciasto śmietankowo-herbaciane

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczne ciacho śmietankowe z herbacianą galaretką. Pyszne, idealnie słodkie. Polecam wypróbowanie przepisu.

Ciasto śmietankowo-herbaciane

Składniki:

Ciasto śmietankowo-herbaciane

 

  • Duża paczka podłużnych biszkoptów.
  • 2 saszetki herbaty malinowej ( do nasączenia biszkoptów),

Galaretka

  • 4 saszetki herbaty malinowej,
  • 3 łyżki zelatyny,

Masa śmietankowo-malinowa

  • 500 ml śmietany 30 %,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 3 łyżki żelatyny,
  • 5 łyżek syropu malinowego.

Masa śmietankowa

Sposób przygotowania:

Ciasto śmietankowo-herbaciane
Cztery saszetki herbaty zaparzamy w 2 szklankach wody, studzimy. Żelatynę rozpuszczamy. Dodajemy żelatynę do herbaty.

2 saszetki herbaty zaparzamy w szklance wody. Studzimy. Biszkopty zanurzamy w herbacie w wykładamy na blaszkę.

Śmietanę ubiajmy na sztywno. Dodajemy syrop malinowy. Mieszamy. Żelatynę rozpuszczamy, studzimy. Łączymy ze śmitaną. Wykładamy na biszkopty. Na śmietanę wlewamy tężejącą galaretkę.

Śmietanę ubiajmy. Żelatynę rozpuszczamy, studzimy. Łączymy ze śmitaną. Wlewamy na galaretkę.

Na wierzch wykładamy nasączone w herbacie biszkopty. Wkładamy na minimun 2 godziny do lodówki.

Przechowujemy w lodówce.