Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Książka Kucharska: 30 przepisów na ciasta z truskawkami

Torcik straciatella z truskawkami i galaretką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Torcik straciatella z białą czekoladą, truskawkami i galaretką- to doskonały deser dla całej rodziny. Do przygotowania w kilka chwil.

Torcik straciatella z truskawkami i galaretką

Składniki:

Torcik straciatella z truskawkami i galaretką

Biszkopt makowy

Masa

Dodatkowo

  • 400g truskawek,
  • 3 opakowania galaretki truskawkowej,

Sposób przygotowania:

Torcik straciatella z truskawkami i galaretką
1. Biszkopt:

Białka razem ze szczyptą soli ubijam na sztywno. Nie przerywając ubijania dodaję cukier i ocet. Następnie dodaję obie mąki. Na końcu do masy wsypuję mak. Mieszam. Ciasto przekładam na tortownicę o średnicy 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 25 minut w temperaturze 170 stopni.

2. Masa:

Żelatynę rozpuszczam w wrzącej wodzie. Studzę. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno razem z cukrem pudrem i śmietan- fixem. Do masy dodaję tężejącą żelatynę. Miksuję. Czekoladę białą kroję w małą kostkę. Dodaję do masy. Mieszam. Masę wykładam na biszkopt makowy.

3. Galaretki rozpuszczam w 1 litrze wrzątku. Odstawiam do przestudzenia. Truskawki obieram z szypułek i układam na cieście. Owoce zalewam tężejącą galaretką.

Ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki.