meliana

meliana

Starszy Kucharz
[Przepisów: 28]

Bułeczki Danki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Słodkie bułeczki prawdziwa przyjemność dla smakoszy! Jeśli nie masz pomysłu na wspaniały deser zdecydowanie je polecam z ulubionym dżemem

Bułeczki Danki

Składniki:

Bułeczki Danki

 

  • Składniki:
  • 4 szkl.mąki,
  • 2 jaja, 1 szkl.mleka,
  • ½ szkl. cukru,
  • 10 dag drożdży

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki Danki
Rozczyn:
Podgrzać trochę mleka, dodać drożdże, 2 łyżki cukru, 2 łyżki maki –rozczyn powinien wyrosnąć.

Do miski wsypać resztę składników i wlać wyrośnięty rozczyn.
Wyrobić aż będzie odstawało od ręki. Posypać mąką i przykryć ściereczką do wyrośnięcia.
Jak wyrośnie, wyrobić i uformować bułeczki z powidłami. Posmarować roztrzepanym jajem i piec.