madi356

madi356

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 494]

Bułeczki drożdżowe z marmoladą wg madi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszne bułeczki z marmoladą uwielbiają wszyscy w moim domu.

Bułeczki drożdżowe z marmoladą wg madi

Składniki:

Bułeczki drożdżowe z marmoladą wg madi

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki drożdżowe z marmoladą wg madi
Odrobinę mleka odlewamy i lekko podgrzewamy. Następnie do letniego mleka wkruszamy drożdże i dodajemy łyżkę łyżkę cukru. Całość odstawiamy w ciepłe miejsce na kilkanaście minut, aby drożdże zaczęły pracować. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jajka, cukier, rozczyn z drożdży oraz resztę mleka i wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto ma odstawać od ręki. Następnie wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciełe miejsce, aby podwoiło swoją objętość. Po wyrośnięciu z ciasta odrywamy małe kawałki, formujemy placuszki, nakładamy porcję marmolady i formujemy bułeczki. Musimy pamiętać, żeby je dobrze skleić. Bułeczki układamy w odstępach na blasze i odstawiamy na kilkanaście minut, aby jeszcze podrosły. Wierzch bułeczek smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem kryształem. Następnie bułeczki pieczemy na złoty kolor w temp. 180*C.