Sposób przygotowania:
Bułeczki pieski
Drożdże rozrabiamy z cukrem, wodą oraz mąką i odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę z dodatkiem soli przesiewamy do wysokiej miski. Dodajemy do niej pozostałe składniki oraz wyrośnięty zaczyn. Zarabiamy gładkie i bardzo elastyczne ciasto.
Ręce smarujemy olejem np. rzepakowym.
Z ciasta odrywamy porcje takiej wielkości jakiej chcemy mieć bułeczki. One w pieczeniu urosną więc lepiej nie robić za dużych. Z każdej oderwanej porcji ciasta formujemy zgrabną kuleczkę.
Następnie ostrym nożem nacinamy bułeczkę by powstał nam kształt głowy pieska. Tak przygotowane układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Z rodzynek ( one niestety pod wpływem temperatury się spalą więc lepiej użyć np. czarnych oliwek) robimy oczka i nosek. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Pieczemy w 190 st około 20 minut.
Czas pieczenia zależy od wielkości bułeczek. Im większe tym czas pieczenia dłuższy i odwrotnie im mniejsze tym czas pieczenia krótszy.
Po ostudzeniu podajemy z dowolnymi dodatkami.
Ręce smarujemy olejem np. rzepakowym.
Z ciasta odrywamy porcje takiej wielkości jakiej chcemy mieć bułeczki. One w pieczeniu urosną więc lepiej nie robić za dużych. Z każdej oderwanej porcji ciasta formujemy zgrabną kuleczkę.
Następnie ostrym nożem nacinamy bułeczkę by powstał nam kształt głowy pieska. Tak przygotowane układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Z rodzynek ( one niestety pod wpływem temperatury się spalą więc lepiej użyć np. czarnych oliwek) robimy oczka i nosek. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Pieczemy w 190 st około 20 minut.
Czas pieczenia zależy od wielkości bułeczek. Im większe tym czas pieczenia dłuższy i odwrotnie im mniejsze tym czas pieczenia krótszy.
Po ostudzeniu podajemy z dowolnymi dodatkami.
BozenaMatuszczyk
misia5
Zapraszam :) Częstuj się :)
SylaUla
misia5
Moje dziewczynki je uwielbiają. Mogą je same zrobić co daje im jeszcze więcej frajdy przy jedzeniu :)
biedroneczki
misia5
Super :) Bardzo się ciesze :) Moje dziewczyny też uwielbiają takie bułeczki :)