SUPERPRZEPIS

Bułeczki pieski

  • 6
  • misia5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Bułeczki pieski Więcej zdjęć (8)

Pyszne, lekkie i mega puszyste pszenne bułeczki. Robi się je ekspresowo i równie ekspresowo znikają. Wyśmienite i wytrawnymi dodatkami jak i na słodko. Moje dzieci je pokochały.

Składniki:

Bułeczki pieski

 

  • Zaczyn:
  • 20 g świeżych drożdży
  • 125 ml ciepłej wody
  • pół łyżeczki cukru
  • 1 łyżka mąki

 

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki pieski
Drożdże rozrabiamy z cukrem, wodą oraz mąką i odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę z dodatkiem soli przesiewamy do wysokiej miski. Dodajemy do niej pozostałe składniki oraz wyrośnięty zaczyn. Zarabiamy gładkie i bardzo elastyczne ciasto.

Ręce smarujemy olejem np. rzepakowym.

Z ciasta odrywamy porcje takiej wielkości jakiej chcemy mieć bułeczki. One w pieczeniu urosną więc lepiej nie robić za dużych. Z każdej oderwanej porcji ciasta formujemy zgrabną kuleczkę.

Następnie ostrym nożem nacinamy bułeczkę by powstał nam kształt głowy pieska. Tak przygotowane układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Z rodzynek ( one niestety pod wpływem temperatury się spalą więc lepiej użyć np. czarnych oliwek) robimy oczka i nosek. Odstawiamy do wyrośnięcia.

Pieczemy w 190 st około 20 minut.

Czas pieczenia zależy od wielkości bułeczek. Im większe tym czas pieczenia dłuższy i odwrotnie im mniejsze tym czas pieczenia krótszy.

Po ostudzeniu podajemy z dowolnymi dodatkami.
Bułeczki pieski
Ze składników zarabiamy gładkie i bardzo elastyczne ciasto
Bułeczki pieski
Odrywamy porcje ciasta i formujemy kuleczki
Bułeczki pieski
Bułeczki nacinamy ostrym nożem tak by powstał zarys pyszczka pieska
Bułeczki pieski
Z rodzynek robimy oczka i nosek każdemu pieskowi
Bułeczki pieski
Pieczemy w 190 st około 20 minut
Bułeczki pieski
Bułeczki idealne na śniadanie lub kolację
Bułeczki pieski
Pyszne zarówno z dżemem jak i wędliną lub pomidorem czy ogórkiem