Sposób przygotowania:
Pszenne bułeczki z ostropestem
Do misy robota wlać ciepłą wodę, dodać cukier i drożdże, wymieszać dodać kefir ogrzany do temperatury pokojowej, zamieszać. Wlać oliwę. Ostropest zmielić w młynku do kawy, wsypać do misy. Następnie dodać mąkę i sól. Zagnieść jednolite ciasto, odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, zagnieść, podzielić na 15 części i z każdej uformować bułeczkę.
Bułki ułożyć na blasze wyścielonej papierem, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do napuszenia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 15-18 minut. Wystudzić na kratce
Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, zagnieść, podzielić na 15 części i z każdej uformować bułeczkę.
Bułki ułożyć na blasze wyścielonej papierem, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do napuszenia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 15-18 minut. Wystudzić na kratce