Sposób przygotowania:
Pszenne bułeczki z dynią
Puree z dyni:
Dynię obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do rondelka wlewamy wodę i dusimy do miękkości i odparowania płynu. Miękką dynię miksujemy na gładką masę. Do miski odmierzamy 150 g purre z dyni. Dodajemy do niej mleko i dokładnie mieszamy.
Zaczyn:
Do szklanki wlewamy mleko. Dodajemy do niego pokruszone drożdże oraz cukier z mąką. Mieszamy aż składniki się połączą, po czym odstawiamy go do wyrośnięcia.
Ciasto:
Do wysokiej miski przesiewamy mąkę z dodatkiem soli. Dodajemy do niej olej, wyrośnięty zaczyn oraz puree z dyni wymieszane z mlekiem. Zarabiamy gładkie, jednolite i bardzo elastyczne ciasto. Odstawiamy je do podwojenia objętości.Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat lekko podsypany mąką i tniemy na osiem w miarę równych części ( tak jak pizzę ). Z każdego kawałka formujemy okrągłą bułeczkę.
Gotowe bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki smarujemy rozmąconym jajkiem z dodatkiem mleka. Wierzch posypujemy sezamem.
Tak przygotowane bułeczki pieczemy przez około 35 minut w 200 st.
Dynię obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do rondelka wlewamy wodę i dusimy do miękkości i odparowania płynu. Miękką dynię miksujemy na gładką masę. Do miski odmierzamy 150 g purre z dyni. Dodajemy do niej mleko i dokładnie mieszamy.
Zaczyn:
Do szklanki wlewamy mleko. Dodajemy do niego pokruszone drożdże oraz cukier z mąką. Mieszamy aż składniki się połączą, po czym odstawiamy go do wyrośnięcia.
Ciasto:
Do wysokiej miski przesiewamy mąkę z dodatkiem soli. Dodajemy do niej olej, wyrośnięty zaczyn oraz puree z dyni wymieszane z mlekiem. Zarabiamy gładkie, jednolite i bardzo elastyczne ciasto. Odstawiamy je do podwojenia objętości.Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat lekko podsypany mąką i tniemy na osiem w miarę równych części ( tak jak pizzę ). Z każdego kawałka formujemy okrągłą bułeczkę.
Gotowe bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki smarujemy rozmąconym jajkiem z dodatkiem mleka. Wierzch posypujemy sezamem.
Tak przygotowane bułeczki pieczemy przez około 35 minut w 200 st.