misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 645]

Pszenne bułeczki posypane sezamem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszne, lekkie, a do tego bardzo puszyste bułeczki. Doskonałe na śniadanie, kolację oraz do szkoły i pracy na drugie śniadanie.

Pszenne bułeczki posypane sezamem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pszenne bułeczki posypane sezamem

 

 

  • 1 małe jajko do posmarowania wierzchu bułek
  • 2 łyżeczki mleka
  • 1 łyżka sezamu

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pszenne bułeczki posypane sezamem
 Z drożdży, cukru, dwóch łyżek letniego mleka oraz łyżki mąki pszennej robimy zaczyn. Odstawiamy go do wyrośnięcia.

W tym czasie przesiewamy do miski mąkę z solą. Dodajemy do niej olej, wyrośnięty zaczyn oraz tyle letniego mleka ile zabierze ciasto. Zarabiamy gładkie, jednolite i bardzo elastyczne ciasto. Odstawiamy je do wyrośnięcia.

Gdy podwoi objętość przekładamy je na blat lekko podsypany mąką.

Ciasto tniemy na 8 części ( jak pizzę).

Następnie każdy kawałek zarabiamy i formujemy z niego okrągłą bułeczkę. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia.

Wyrośnięte bułki smarujemy rozmąconym jajkiem z dodatkiem mleka. Wierzch posypujemy sezamem.

Tak przygotowane bułeczki pieczemy przez około 35 minut w 200 st. 
Pszenne bułeczki posypane sezamem
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat i tniemy na 8 części jak pizzę
Pszenne bułeczki posypane sezamem
Każdy kawałek zarabiamy i formujemy z niego okrągłe bułeczki
Pszenne bułeczki posypane sezamem
Wyrośnięte bułki smarujemy rozmąconym jajkiem z dodatkiem mleka i posypujemy sezamem
Pszenne bułeczki posypane sezamem
Bułeczki pieczemy przez około 35 minut w 200 st