Sposób przygotowania:
Pszenne bułeczki posypane sezamem
Z drożdży, cukru, dwóch łyżek letniego mleka oraz łyżki mąki pszennej robimy zaczyn. Odstawiamy go do wyrośnięcia.
W tym czasie przesiewamy do miski mąkę z solą. Dodajemy do niej olej, wyrośnięty zaczyn oraz tyle letniego mleka ile zabierze ciasto. Zarabiamy gładkie, jednolite i bardzo elastyczne ciasto. Odstawiamy je do wyrośnięcia.
Gdy podwoi objętość przekładamy je na blat lekko podsypany mąką.
Ciasto tniemy na 8 części ( jak pizzę).
Następnie każdy kawałek zarabiamy i formujemy z niego okrągłą bułeczkę. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia.
Wyrośnięte bułki smarujemy rozmąconym jajkiem z dodatkiem mleka. Wierzch posypujemy sezamem.
Tak przygotowane bułeczki pieczemy przez około 35 minut w 200 st.
W tym czasie przesiewamy do miski mąkę z solą. Dodajemy do niej olej, wyrośnięty zaczyn oraz tyle letniego mleka ile zabierze ciasto. Zarabiamy gładkie, jednolite i bardzo elastyczne ciasto. Odstawiamy je do wyrośnięcia.
Gdy podwoi objętość przekładamy je na blat lekko podsypany mąką.
Ciasto tniemy na 8 części ( jak pizzę).
Następnie każdy kawałek zarabiamy i formujemy z niego okrągłą bułeczkę. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia.
Wyrośnięte bułki smarujemy rozmąconym jajkiem z dodatkiem mleka. Wierzch posypujemy sezamem.
Tak przygotowane bułeczki pieczemy przez około 35 minut w 200 st.
Hrabina w kuchni
misia5
Agnieszka Rec