ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1010]

Knedle serowo-ziemniaczane ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo łatwe, szybkie, proste i najsmaczniejsze knedle z ziemniaków i twarogu, nadziewać można owocami jakie się lubi.

Knedle serowo-ziemniaczane ze śliwkami  Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Knedle serowo-ziemniaczane ze śliwkami

 

Sposób przygotowania:

Knedle serowo-ziemniaczane ze śliwkami
Śliwki opłukać, osuszyć, przekroić na połowę i usunąć pestki.

Ziemniaki ugotowane i wystudzone, twaróg półtłusty z mielić w maszynce do mięsa do dużej miski.

Do zmielonej masy dodać mąkę i jajko, wyrobić ciasto, jeżeli ciasto przykleja się do dłoni to podsypywać po trochu mąki aż będzie nie klejące.

Ciasto podzielić na 2 części, na desce podsypanej mąką uformować wałek i podzielić na porcje, rozpłaszczać na dłoni, nakładać śliwki, posypać cukrem, formować kulki aby ni było widać śliwki.

Do posolonego wrzątku z olejem wkładać knedle, gotować 4-5 minut od wypłynięcia na wierzch na średnim ogniu.

Cedzakiem wyjmować z wody na talerz, podawać z gęstą śmietaną lub jogurtem.
Knedle serowo-ziemniaczane ze śliwkami
Nadziewać można owocami jakie się lubi.
Knedle serowo-ziemniaczane ze śliwkami
Ziemniaki ugotować wieczorem i rano je zmielić z twarogiem.
Knedle serowo-ziemniaczane ze śliwkami
Maki dosypywać z wyczuciem aby ciasto nie było potem za twarde.
Knedle serowo-ziemniaczane ze śliwkami
Można również ciasto odrywać porcjami, ale po takim formowaniu, od razu wiem ile mam knedli.
Knedle serowo-ziemniaczane ze śliwkami
Knedle serowo-ziemniaczane ze śliwkami