misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Kolorowa sałatka

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszna, pełna smaku i barw sałatka. Idealny dodatek do obiadu oraz jako samodzielna przekąska. Znika równie szybko jak powstaje.

Kolorowa sałatka Więcej zdjęć (10)

Składniki:

Kolorowa sałatka

 

  • 10 pomidorków cherry
  • 8 liści kapusty pekińskiej
  • 8 liści sałaty masłowej
  • 6 rzodkiewek
  • szczypiorek - ilość wg uznania
  • fiołki wonne - ilość wg uznania
  • Dresing:
  • 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z pomarańczy
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Kolorowa sałatka
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, a następnie pozbawiamy nadmiaru wody.

Kapustę pekińską kroimy na mniejsze kawałki, rzodkiewki na plasterki, pomidory po sparzeniu i obraniu dzielimy na cząstki, masłową sałatę rwiemy na mniejsze kawałki. Szczypiorek drobno kroimy. Do miski dodajemy przygotowane wcześniej warzywa i ostrożnie mieszamy.

Do sałatki dodajemy kwiaty fiołka - ja je lekko opłukałam by nie zniszczyć płatków. Przy fiołkach najważniejsze jest to żeby były zrywane daleko od drogi i biegających czworonogów.

Przed podaniem polewamy dresingiem z oleju, soku z pomarańczy oraz soli i pieprzu. Lepiej nie robić tego wcześniej, bo całość zwiędnie i będzie mało apetyczna.
Kolorowa sałatka
Osuszoną kapustę pekińską kroimy na mniejsze kawałki
Kolorowa sałatka
Osuszone rzodkiewki kroimy na cienkie plasterki
Kolorowa sałatka
Sałatę masłową rwiemy na mniejsze kawałki
Kolorowa sałatka
Pomidory obrane ze skóry kroimy na mniejsze cząstki
Kolorowa sałatka
Szczypiorek drobno kroimy
Kolorowa sałatka
Wszystkie pokrojone warzywa dajemy do miski
Kolorowa sałatka
Zawartość miski ostrożnie mieszamy
Kolorowa sałatka
Dekorujemy kwiatami fiołka
Kolorowa sałatka
Sałatka idealna na przekąskę