Siedlce

Siedlce

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 414]

bułeczki z dzemem porzeczkowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

pyszne bułki słodkie z dźemem porzeczkowym

bułeczki z dzemem porzeczkowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

bułeczki z dzemem porzeczkowym

 

  • 3 łyżeczki suchych drożdźy
  • 3 łyżeczki ciepłej wody
  • łyżeczka cukru
  • 600 g mąki
  • 80 g cukru
  • łyżeczka soli
  • 4 duże jaja
  • 400 g margaryny pokrojonego na kawałki
  • słoiczek dżemu porzeczkowego
  • jajo do posmarowania po wierzchu

Sposób przygotowania:

bułeczki z dzemem porzeczkowym
Suche drożdże mieszamy z ciepłą wodą oraz łyżką cukru. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut aż urosną Do osobnej miski dodajemy mąkę, wbijamy jaja, wsypujemy pozostały cukier mieszamy wszystko ze sobą łyżką a następnie wyrabiamy ciasto ręką około 15 minut. Następnie margaryny dzielimy na małe kawałki dodając do ciasta cały czas wyrabiając. Wyrabiamy aż wszysto się ładnie ze sobą połączy. Przykrywamy suchą sciereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na jedną godzinę. Odkładamy nasze ciasto wyrobione na noc do lodówki. Po wyjęciu z lodówki dzielimy na 18 równych części. Każdą z nich rozwałkowujemy podsypując mąką. Smarujemy łyżeczką dzemu zawijamy w rulon zginamy następnie ten rulon na pół. I przecinamy nożem od strony zgięcia do 3/4 długości. Na blaszkę wykładamy papier do pieczenia a na niego nasze bułeczki i odstawiamy na godzinę, aż urosną. Przed włożeniem do piekarnika roztrzepujemy jajo i smarujemy nasze bułeczki Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Bułeczki pieczemy przez ok 20 minut.
bułeczki z dzemem porzeczkowym
odstawiamy do wyrośnięcia nasze bułeczki w ciepłe miejsce
bułeczki z dzemem porzeczkowym
pieczemy ok 20 minut nasze bułeczki w dobrze rozgrzanym piekarniku
bułeczki z dzemem porzeczkowym
najlepiej smakują od razu po wyjęciu , na ciepło