Sposób przygotowania:
bułeczki z dzemem porzeczkowym
Suche drożdże mieszamy z ciepłą wodą oraz łyżką cukru. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut aż urosną Do osobnej miski dodajemy mąkę, wbijamy jaja, wsypujemy pozostały cukier mieszamy wszystko ze sobą łyżką a następnie wyrabiamy ciasto ręką około 15 minut. Następnie margaryny dzielimy na małe kawałki dodając do ciasta cały czas wyrabiając. Wyrabiamy aż wszysto się ładnie ze sobą połączy. Przykrywamy suchą sciereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na jedną godzinę. Odkładamy nasze ciasto wyrobione na noc do lodówki. Po wyjęciu z lodówki dzielimy na 18 równych części. Każdą z nich rozwałkowujemy podsypując mąką. Smarujemy łyżeczką dzemu zawijamy w rulon zginamy następnie ten rulon na pół. I przecinamy nożem od strony zgięcia do 3/4 długości. Na blaszkę wykładamy papier do pieczenia a na niego nasze bułeczki i odstawiamy na godzinę, aż urosną. Przed włożeniem do piekarnika roztrzepujemy jajo i smarujemy nasze bułeczki Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Bułeczki pieczemy przez ok 20 minut.