Sposób przygotowania:
Bułeczki z płatkami nagietka oraz twarogiem
Trzy łyżki siemienia lnianego zalewamy wodą i czekamy aż napęcznieje. W drugim naczyniu zalewamy gorącą wodą trzy łyżki rodzynek. Dodajemy do nich pół łyżeczki cukru. Kiedy rodzynki napęcznieją, odsączamy na sitku i dodajemy do reszty.
Do miski wkładamy 26 dag twarogu, wbijamy 3 jajka, wlewamy trzy łyżki oleju rzepakowego, wsypujemy 5 łyżek cukru pudru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, wlewamy olejek pomarańczowy. Dodajemy szczyptę soli, przesiewamy półtora szklanki mąki pszennej. Dodajemy szklankę płatków nagietka, dodajemy siemię, odsączone na sitku oraz rodzynki także odsączone.
Zagniatamy ciasto, jeśli jest zbyt lepiące dodajemy jeszcze mąki. Gotowe ciasto wałkujemy i wycinamy bułeczki szklanką. Jeśli ktoś chce mniejsze to może wycinać kieliszkiem. Układamy luźno ponieważ podczas pieczenia sporo urosną.
Pieczemy na złoty kolor w temp. 180stopni, wypieczenie w środku sprawdzamy patyczkiem.
Do miski wkładamy 26 dag twarogu, wbijamy 3 jajka, wlewamy trzy łyżki oleju rzepakowego, wsypujemy 5 łyżek cukru pudru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, wlewamy olejek pomarańczowy. Dodajemy szczyptę soli, przesiewamy półtora szklanki mąki pszennej. Dodajemy szklankę płatków nagietka, dodajemy siemię, odsączone na sitku oraz rodzynki także odsączone.
Zagniatamy ciasto, jeśli jest zbyt lepiące dodajemy jeszcze mąki. Gotowe ciasto wałkujemy i wycinamy bułeczki szklanką. Jeśli ktoś chce mniejsze to może wycinać kieliszkiem. Układamy luźno ponieważ podczas pieczenia sporo urosną.
Pieczemy na złoty kolor w temp. 180stopni, wypieczenie w środku sprawdzamy patyczkiem.