Sposób przygotowania:
Świąteczne bułeczki drożdżowe z mięsem
Składniki ciasta łączę ze sobą. Wyrabiam. Odstawiam do lodówki na ok 30 min.
W tym czasie robię farsz. Kurczaka myję i kroję w kostkę. Doprawiam. Smażę na rozgrzanym oleju aż mięso będzie rumiane.
Szczypiorek oraz natkę pietruszki myję i drobno kroję. Ogórki konserwowe drobno kroję.
Składniki farszu łączę ze sobą dodaję koncentrat pomidorowy oraz ser żółty, doprawiam do smaku.
Ciasto wałkuję na grubość ok 5 mm. Za pomocą szklanki lub foremki wycinam krążki o średnicy ok 8 cm (mogą być mniejsze).
Następnie na krążek nakładam farsz ok 1 1/2 łyżeczki. Przykrywam kolejnym krążkiem a następnie dokładnie zagniatam boki.
Każdą bułeczkę smaruję jajkiem i posypuję np suszoną bazylią czy majerankiem. Bułeczki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekę ok 30 min w 180 stopniach góra- dół aż będą rumiane. Podaję do czerwonego barszczu. Smacznego
W tym czasie robię farsz. Kurczaka myję i kroję w kostkę. Doprawiam. Smażę na rozgrzanym oleju aż mięso będzie rumiane.
Szczypiorek oraz natkę pietruszki myję i drobno kroję. Ogórki konserwowe drobno kroję.
Składniki farszu łączę ze sobą dodaję koncentrat pomidorowy oraz ser żółty, doprawiam do smaku.
Ciasto wałkuję na grubość ok 5 mm. Za pomocą szklanki lub foremki wycinam krążki o średnicy ok 8 cm (mogą być mniejsze).
Następnie na krążek nakładam farsz ok 1 1/2 łyżeczki. Przykrywam kolejnym krążkiem a następnie dokładnie zagniatam boki.
Każdą bułeczkę smaruję jajkiem i posypuję np suszoną bazylią czy majerankiem. Bułeczki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekę ok 30 min w 180 stopniach góra- dół aż będą rumiane. Podaję do czerwonego barszczu. Smacznego