Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 331]

Drożdżowe bułeczki z serem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mięciutkie bułeczki długo utrzymujące świeżość. Smaczne jeszcze ciepłe, jak i nastepnego dnia. Do posypania uzyłam cukry różanego, ale mozna posypać zwykłym cukrem.

Drożdżowe bułeczki z serem Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Drożdżowe bułeczki z serem

ciasto

ser

  • 250 g twarogu
  • 1 żółtko
  • 1 łyzka masła
  • cukier waniliowy
  • 3 łyżki cukru

lukier

  • 1 białko
  • 2 łyzki cukru różanego

Sposób przygotowania:

Drożdżowe bułeczki z serem
Ser zmiksować z masłem, żółtkiem i cukrem. Drożdże rozpuścić w 100 ml ciepłego mleka z dodatkiem 2 łyżek mąki i 1 łyżki cukru. Odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Do wyrośniętego rozczynu dodać rozpuszczone masło, resztę mleka i pozostałe składniki. Zagnieść ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować, posmarować serem, zwinąć w rulon i pokroić. 

Bułeczki posmarować roztrzepanym białkiem i posypać cukrem różanym. Piec w 180 stopniach około 25 minut. 
Drożdżowe bułeczki z serem
Przygotowane nadzienie serowe do bułeczek
Drożdżowe bułeczki z serem
Wyrośnięty rozczyn drożdżowy do bułeczek
Drożdżowe bułeczki z serem
Wyrośnięte ciasto do przygotowania bułeczek
Drożdżowe bułeczki z serem
Rozwałkowane i posmarowane serem ciasto zwinięte w rulon
Drożdżowe bułeczki z serem
Pokrojony rulon ciasta
Drożdżowe bułeczki z serem
Upieczone na rumiano serowe bułeczki