Sposób przygotowania:
Bułeczki z serem
Masło albo margarynę rozpuścić i wystudzić. Przygotowujemy zaczyn drożdżowy. Mleko lekko podgrzewamy i mieszamy w nim cukry i drożdże. Odstawiamy aż zaczyn powiększy swoją objętość.
Masło albo margarynę rozpuszczamy i studzimy. Do przesianej mąki dodajemy rozczyn, wystudzone masło i sól. Dodajemy też jajka i wszystko mieszamy łyżką.
Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy na ok30-40 min w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu wykładamy ciasto na oprószoną mąką stolnicę i dzielimy na połowy.
Obie części ciasta wałkujemy w prostokąty (ok 30 cm x 25 cm) Do sera dodajemy mąkę i oba cukry. Mieszamy.
Masę wykładamy na rozwałkowane ciasta i rozprowadzamy łyżką zostawiając wolny brzeg do zawinięcia. Zwijamy ciasta w rolady i układamy zawinięciem do dołu. Rolady pokroić na kawałki ok 4-5 cm i pionowo ustawić na oproszonej mąką blaszce.
Odstawić na 15 min do wyrośnięcia. Piec na rumiano ok 30 min w 180 stopniach.
Masło albo margarynę rozpuszczamy i studzimy. Do przesianej mąki dodajemy rozczyn, wystudzone masło i sól. Dodajemy też jajka i wszystko mieszamy łyżką.
Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy na ok30-40 min w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu wykładamy ciasto na oprószoną mąką stolnicę i dzielimy na połowy.
Obie części ciasta wałkujemy w prostokąty (ok 30 cm x 25 cm) Do sera dodajemy mąkę i oba cukry. Mieszamy.
Masę wykładamy na rozwałkowane ciasta i rozprowadzamy łyżką zostawiając wolny brzeg do zawinięcia. Zwijamy ciasta w rolady i układamy zawinięciem do dołu. Rolady pokroić na kawałki ok 4-5 cm i pionowo ustawić na oproszonej mąką blaszce.
Odstawić na 15 min do wyrośnięcia. Piec na rumiano ok 30 min w 180 stopniach.
Alexandra Dropinsky
Czekoladka 2