katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Bułeczki z serem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Smaczne rumiane bułeczki z serem dla dużych i małych. Dobrze smakuję z kakao, herbatką albo mlekiem.

Bułeczki z serem

Składniki:

Bułeczki z serem

 

  • Ciasto

 

 

  • Nadzienie

 

  • ser na serniki 1/2 wiaderka (1 kg)
  • mąka ziemniaczana ok 3 łyżki
  • cukier waniliowy 1 op
  • cukier do smaku ok 3 łyżki

Sposób przygotowania:

Bułeczki z serem
Masło albo margarynę rozpuścić i wystudzić. Przygotowujemy zaczyn drożdżowy. Mleko lekko podgrzewamy i mieszamy w nim cukry i drożdże. Odstawiamy aż zaczyn powiększy swoją objętość.

Masło albo margarynę rozpuszczamy i studzimy. Do przesianej mąki dodajemy rozczyn, wystudzone masło i sól. Dodajemy też jajka i wszystko mieszamy łyżką.

Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy na ok30-40 min w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu wykładamy ciasto na oprószoną mąką stolnicę i dzielimy na połowy.

Obie części ciasta wałkujemy w prostokąty (ok 30 cm x 25 cm) Do sera dodajemy mąkę i oba cukry. Mieszamy.

Masę wykładamy na rozwałkowane ciasta i rozprowadzamy łyżką zostawiając wolny brzeg do zawinięcia. Zwijamy ciasta w rolady i układamy zawinięciem do dołu. Rolady pokroić na kawałki ok 4-5 cm i pionowo ustawić na oproszonej mąką blaszce.

Odstawić na 15 min do wyrośnięcia. Piec na rumiano ok 30 min w 180 stopniach.