zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Drożdżowe bułeczki z serem i brzoskwiniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Pyszne bułki drożdżowe z serem i brzoskwiniami. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Przepis na ciasto pochodzi z akcji na Fb, ja upiekłam swoją serową wersję

Drożdżowe bułeczki z serem i brzoskwiniami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Drożdżowe bułeczki z serem i brzoskwiniami

 

 

  • 350 g półtłustego twarogu
  • 6 połówek brzoskwiń ( z puszki )
  • cukier do smaku
  • 1 jajko

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe bułeczki z serem i brzoskwiniami
Na początku należy w rondelku roztopić masło, potem do niego wlać mleko, wsypać cukier i wymieszać. Następnie dodać drożdże i mieszać tak długo aż się rozpuszczą. Do miski przesiać mąkę, dodać sól i wymieszać a potem wlać zawartość rondelka. Wyrabiać ciasto kilka minut aż będzie gładkie i elastyczne. Potem oprószyć je mąką i zostawić zakryte ściereczką do wyrośnięcia.

Gdy ciasto wyrasta umieszczony w innej misce twaróg rozgnieść widelcem, pokroić brzoskwinie w kostkę, dodać je do twarogu i wsypać cukier do smaku. Na koniec wbić jajko i wymieszać.

Gdy ciasto wyrośnie przerobić je przez chwilkę i rozwałkować na prostokąt. Rozwałkowane ciasto posmarować rozbełtanym z mlekiem jajkiem i na cieście rozsmarować masę serową. Jeden bok założyć do środka a potem drugi bok tak aby zachodził na ten pierwszy ( czyli składamy ciasto na 3 tworząc pas ).

Ciasto pokroić na paski o szerokości około 5 cm i łapiąc za dwa końce lekko skręcić i układać bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając odstępy. Posmarować je resztą jajka z mlekiem i zostawić do podrośnięcia.

Gdy wyrosną wstawić z blachą do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut. Upieczone i lekko przestudzone posypać cukrem pudrem.
Drożdżowe bułeczki z serem i brzoskwiniami
tak wyglądają bułki serowe przed pieczeniem
Drożdżowe bułeczki z serem i brzoskwiniami
a tu są bułki po upieczeniu zaraz po wyjęciu z piekarnika