Sposób przygotowania:
Drożdżowe bułeczki z serem i brzoskwiniami
Na początku należy w rondelku roztopić masło, potem do niego wlać mleko, wsypać cukier i wymieszać. Następnie dodać drożdże i mieszać tak długo aż się rozpuszczą. Do miski przesiać mąkę, dodać sól i wymieszać a potem wlać zawartość rondelka. Wyrabiać ciasto kilka minut aż będzie gładkie i elastyczne. Potem oprószyć je mąką i zostawić zakryte ściereczką do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrasta umieszczony w innej misce twaróg rozgnieść widelcem, pokroić brzoskwinie w kostkę, dodać je do twarogu i wsypać cukier do smaku. Na koniec wbić jajko i wymieszać.
Gdy ciasto wyrośnie przerobić je przez chwilkę i rozwałkować na prostokąt. Rozwałkowane ciasto posmarować rozbełtanym z mlekiem jajkiem i na cieście rozsmarować masę serową. Jeden bok założyć do środka a potem drugi bok tak aby zachodził na ten pierwszy ( czyli składamy ciasto na 3 tworząc pas ).
Ciasto pokroić na paski o szerokości około 5 cm i łapiąc za dwa końce lekko skręcić i układać bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając odstępy. Posmarować je resztą jajka z mlekiem i zostawić do podrośnięcia.
Gdy wyrosną wstawić z blachą do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut. Upieczone i lekko przestudzone posypać cukrem pudrem.
Gdy ciasto wyrasta umieszczony w innej misce twaróg rozgnieść widelcem, pokroić brzoskwinie w kostkę, dodać je do twarogu i wsypać cukier do smaku. Na koniec wbić jajko i wymieszać.
Gdy ciasto wyrośnie przerobić je przez chwilkę i rozwałkować na prostokąt. Rozwałkowane ciasto posmarować rozbełtanym z mlekiem jajkiem i na cieście rozsmarować masę serową. Jeden bok założyć do środka a potem drugi bok tak aby zachodził na ten pierwszy ( czyli składamy ciasto na 3 tworząc pas ).
Ciasto pokroić na paski o szerokości około 5 cm i łapiąc za dwa końce lekko skręcić i układać bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając odstępy. Posmarować je resztą jajka z mlekiem i zostawić do podrośnięcia.
Gdy wyrosną wstawić z blachą do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut. Upieczone i lekko przestudzone posypać cukrem pudrem.