Sposób przygotowania:
Bułeczki drożdżowe z serem (serniczki)
Drożdże łączymy z mlekiem i łyżką cukru. Mieszamy, odstawiamy na 15 minut. Mąkę przesiewamy. Masło rozpuszczamy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Zagniatamy ciasto do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Do sera dodajemy wszystkie składniki i mieszamy, aż składniki ładnie się połaczą.
Ciasto wałkujemy na kształt prostokąta (30x60 cm). Wykładamy masę serową i składamy wzdłuż dłuższego boku, od jednej strony do połowy i przykrywamy drugą wolną częścią. Następnie dzielimy na 12 kawałków. Łapiąc za końce skręcamy w połowie ciasto. Układamy na natłuszczoną blaszkę piekarnikową.
Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy 30-35 minut w 180 stopniach.
Smacznego
Do sera dodajemy wszystkie składniki i mieszamy, aż składniki ładnie się połaczą.
Ciasto wałkujemy na kształt prostokąta (30x60 cm). Wykładamy masę serową i składamy wzdłuż dłuższego boku, od jednej strony do połowy i przykrywamy drugą wolną częścią. Następnie dzielimy na 12 kawałków. Łapiąc za końce skręcamy w połowie ciasto. Układamy na natłuszczoną blaszkę piekarnikową.
Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy 30-35 minut w 180 stopniach.
Smacznego