gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 689]

Bułeczki drożdżowe z serem (serniczki)

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczne, delikatne i rozpływające się w ustach bułeczki z serem twarogowym. Polecam wypróbowanie przepisu.

Bułeczki drożdżowe z serem (serniczki)

Składniki:

Bułeczki drożdżowe z serem (serniczki)

Ciasto

  • 125 ml mleka,
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru,
  • 340g mąki tortowej
  • 40g masła
  • 3 żółtka
  • 4 łyżki cukru waniliowego,

Masa twarogowa

  • 500 g twarogu,
  • 1 jajko,
  • 4 łyżki cukru,
  • 2 łyżki śmietany 18%,
  • ekstrakt waniliowy.

Sposób przygotowania:

Bułeczki drożdżowe z serem (serniczki)
Drożdże łączymy z mlekiem i łyżką cukru. Mieszamy, odstawiamy na 15 minut. Mąkę przesiewamy. Masło rozpuszczamy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Zagniatamy ciasto do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę.

Do sera dodajemy wszystkie składniki i mieszamy, aż składniki ładnie się połaczą.

Ciasto wałkujemy na kształt prostokąta (30x60 cm). Wykładamy masę serową i składamy wzdłuż dłuższego boku, od jednej strony do połowy i przykrywamy drugą wolną częścią. Następnie dzielimy na 12 kawałków. Łapiąc za końce skręcamy w połowie ciasto. Układamy na natłuszczoną blaszkę piekarnikową.

Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy 30-35 minut w 180 stopniach.

Smacznego