Wiech

Wiech

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 160]

Bulionetka do sosów - bez chemii

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 3

"Bulionetka" to zła nazwa, ale nic innego nie przyszło mi do głowy. "Sosjetka" brzmi jeszcze gorzej. Zawodowcy nazywają to demi glace.

Bulionetka do sosów - bez chemii Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bulionetka do sosów - bez chemii

 

  • kości cielęce i/lub wołowe - ok. 3,5 kg
  • marchewka,
  • pietruszka,
  • 1/2 selera,
  • 3 gałązki selera naciowego,
  • por
  • 3 liście laurowe,
  • kilka gałązek tymianku
  • kilka gałązek majeranku

Sposób przygotowania:

Bulionetka do sosów - bez chemii
Demi glace to wywar z palonych kości cielęcych. Długo gotowany,bo 24 - 36 godzin. Stanowi idealną bazę i zagęstnik do sosów, nadaje im świetny smak i aromat. I jest całkowicie naturalny! Kości porąb (lub poproś o to w sklepie) na kawałki, które się zmieszczą do garnka (ja użyłem 6 litrowego). Rozłóż je na blasze do pieczenia i piecz w temperaturze 230 - 240 stopni od 40 minut do godziny. Wyjęte kości przełóż do garnka, zalej zimną wodą i gotuj nie mniej, niż 24 godziny na najmniejszym ogniu. przez pierwsze szesnaście godzin uzupełniaj odparowany wywar zimną wodą, tak, aby kości były cały czas przykryte. Po ok. 2 godzinach gotowania dodaj obrane i pokrojone w większe kawałki warzywa. Po następnych 2 - 3 godzinach wyjmij je i wyrzuć. W ostatniej "tercji" gotowania nie dolewaj już wody, pozwól, aby wywar pomaleńku się redukował. Na godzinę przed końcem gotowania wrzuć zioła związane nitką. Kiedy wywar zredukuje się mniej więcej do połowy, przecedź go przez gęste sito i wylej np. na blachę do pieczenia. Zostaw do wystudzenia, zimny wstaw na kilka godzin do lodówki. Kiedy wytworzy się już dość twarda galareta pokrój ją w kostki ok. 5 x 5 cm, zapakuj w folię i schowaj do zamrażarki. Do każdego ciemnego sosu spod pieczeni dodaj jedną - dwie kostki (w zależności od ilości sosu), rozmieszaj i zagotuj. Otrzymasz pyszny, gęsty i aromatyczny sos bez mąki i sztucznych zagęstników.
Bulionetka do sosów - bez chemii
Pocięte (porąbane) kości upiecz w piekarniku.
Bulionetka do sosów - bez chemii
Zalane w garnku zimną wodą gotuj min. 24 godziny
Bulionetka do sosów - bez chemii
Kiedy wywar się zredukuje do połowy dodaj zioła
Bulionetka do sosów - bez chemii
Zredukowany wywar przecedź na blachę i schłodź.