Agiatis

Agiatis

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 232]

Bułki maślane - odrywane

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bułki maślane idealne dla dzieci na śniadanie, lub kolacje.

Bułki maślane - odrywane

Składniki:

Bułki maślane - odrywane

 

  • 300g mąki pszennej
  • 4g drożdży instant ( w oryginalnym przepisie (10g świeżych)
  • 125ml mleka
  • 30g rozpuszczonego masła
  • 1jajko
  • 1płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżki cukru
  • mak (ok. łyżki) w oryginalnym przepisie sezam

 

Sposób przygotowania:

Bułki maślane - odrywane
Ciasto wyrabiałam w maszynce do pieczenia chleba. Do maszynki wkładamy na początku produkty mokre, czyli mleko i jajo, następnie sól, cukier, mąkę i drożdże. Nastawiamy maszynkę na ugniatanie i po 1,30h mamy wyrobione ciasto. Gdy jednak nie macie maszynki polecam użyć świeżych drożdży jak w oryginalnym przepisie. Czynności wtedy wyglądają tak: Podgrzewamy mleko dodajemy drożdże, cukier odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę należy przesiać z solą, dodać zaczyn drożdżowy, wyrobić elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na co najmniej godzinę Teraz czynności te same w obu przypadkach wyrabiania ciasta: formujemy kule, tniemy na 8 części, zostawiamy na 10minut do podrośnięcia. Smarujemy bułki mlekiem (w oryginale masłem) obsypujemy makiem/sezamem, Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 220*C i pieczemy 12-15 minut. * Bułki zrobione są z przepisu " Matki_wariatki", zainteresowanych odsyłam do jej bloga.

Tagi:

mak bułki