Sposób przygotowania:
Bułki maślane - odrywane
Ciasto wyrabiałam w maszynce do pieczenia chleba. Do maszynki wkładamy na początku produkty mokre, czyli mleko i jajo, następnie sól, cukier, mąkę i drożdże. Nastawiamy maszynkę na ugniatanie i po 1,30h mamy wyrobione ciasto. Gdy jednak nie macie maszynki polecam użyć świeżych drożdży jak w oryginalnym przepisie. Czynności wtedy wyglądają tak: Podgrzewamy mleko dodajemy drożdże, cukier odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę należy przesiać z solą, dodać zaczyn drożdżowy, wyrobić elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na co najmniej godzinę Teraz czynności te same w obu przypadkach wyrabiania ciasta: formujemy kule, tniemy na 8 części, zostawiamy na 10minut do podrośnięcia. Smarujemy bułki mlekiem (w oryginale masłem) obsypujemy makiem/sezamem, Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 220*C i pieczemy 12-15 minut. * Bułki zrobione są z przepisu " Matki_wariatki", zainteresowanych odsyłam do jej bloga.
kołczu
zbysiowa