edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Książka Kucharska: Jesienne warzywa wprost ze słoika!

Buraczki na zimę

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Trochę trudu, a potem wygoda nie do opisania :)

Buraczki na zimę Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Buraczki na zimę

 

  • 3 kg buraczków
  • 1 kg papryki
  • 1 kg cebuli
  • olej do smażenia
  • Zalewa:
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki soli

Sposób przygotowania:

Buraczki na zimę
Buraki wyszorować, ugotować na półtwardo, wystudzić, obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Cebule obrać i pokroić w cienkie plasterki. Cebulę z papryką podsmażyć w małych porcjach na oleju tak, żeby się nie przypaliły. Składniki zalewy wymieszać w dużym garnku, włożyć do niej cebulę z papryką i buraczki, zagotować. Sałatkę przełożyć do umytych i wyparzonych, suchych słoików. Zakręcić, odwrócić słoiki do góry dnem i wystudzić przykryte np. kocem.
Buraczki na zimę
Sałatka doskonale smakuje z mięsem i gotowanymi ziemniakami.