Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Krokiety rosołowe z pieczonym burakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Krokiety rosołowe z pieczonym burakiem, parmezanem i chrzanem to smaczne danie, dzięki któremu nic w naszej kuchni się nie zmarnuje.

Krokiety rosołowe z pieczonym burakiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krokiety rosołowe z pieczonym burakiem

 

 

  • Farsz:
  • 1 tuszka ugotowanego kurczaka z rosołu - po obraniu z kości około 800 gram mięsa
  • 600 gram gotowanych warzyw z rosołu (marchew, pietruszka, seler, por, cebula)
  • 1 średniej wielkości burak
  • 2 łyżki chrzanu
  • 40 gram parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 3/4 łyżeczki ostrej papryki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól do smaku

 

Sposób przygotowania:

Krokiety rosołowe z pieczonym burakiem
Składniki na ciasto miksujemy i smażymy naleśniki.

Oczyszczonego buraka zawijamy w folię i pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 stopni.

Obrane z kości mięso mielimy razem z warzywami z rosołu i burakiem w maszynce lub rozdrabniaczu.

Dodajemy chrzan, sok z cytryny, czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawy oraz ser starty na tarce. Mieszamy.

Rozsmarowujemy farsz na naleśnikach i zawijamy je w krokiety. Panierujemy je w roztrzepanym jajku z dodatkiem soli i pieprzu oraz w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju.
Krokiety rosołowe z pieczonym burakiem
Oczyszczonego buraka zawijamy w folię i pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 stopni.
Krokiety rosołowe z pieczonym burakiem
Obrane z kości mięso mielimy razem z warzywami i burakiem w maszynce lub rozdrabniaczu.
Krokiety rosołowe z pieczonym burakiem
Dodajemy chrzan, sok z cytryny, czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawy oraz ser starty na tarce.
Krokiety rosołowe z pieczonym burakiem
Rozsmarowujemy farsz na naleśnikach i zawijamy je w krokiety.