WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 846]

Buraczki z chrzanem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Tradycyjny dodatek do wędlin na święta, uroczystości, jak i dni codzienne. Pieczone buraczki tarte z dodatkiem ostrego chrzanu.

Buraczki z chrzanem

Składniki:

Buraczki z chrzanem

 

  • 15 średnich buraczków
  • 1 łyżeczka świeżo startego chrzanu
  • 1 łyżka octu
  • sól
  • cukier
  • olej

Sposób przygotowania:

Buraczki z chrzanem
Buraczki obieramy i myjemy. Wkładamy do zamkniętego naczynia żaroodpornego, polewamy odrobiną oleju i pieczemy w 200 stopniach, aż staną się lekko miękkie. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Ścieramy na tarce o średnich oczkach.

Chrzan ścieramy na drobnych oczkach tarki i łyżeczkę startego dodajemy do buraczków. Dolewamy łyżkę octu i doprawiamy solą i w razie potrzeby cukrem. Odstawiamy do połączenia się smaków.