Sposób przygotowania:
Buraki zasmażane z jabłkami
Buraki bardzo dobrze umyć, a następnie ugotować do miękkości. Ugotowane buraki odstawić na parę chwil, żeby ostygły. Ostygnięte buraki dokładnie obrać ze skórki, a później strzeć na tarce o grubych oczkach. W następnej kolejności należy przygotować zasmażkę. 2 dag margaryny roztopić na rozgrzanej patelni, a później dodać do niej mąkę. Mąkę podsmażać na tłuszczu na złotawy kolor, ale trzeba często mieszać i uważać, żeby się nie przypaliła. Do mąki i margaryny dodać troszkę wody, aby powstała rzadka konsystencja. Całość zagotować razem, a następnie dodać do tego buraki starte na tarce i dobrze wymieszać. Po chwili dodać również jabłka, które najpierw należy dokładnie umyć, obrać, wyciąć gniazda nasionek oraz strzeć na tarce o grubych oczkach. Buraki z jabłkami dobrze wymieszać i doprawiać do smaku według własnego uznania cukrem raz solą. Dobrze wymieszać. Na koniec całość zagęścić ½ szklanką śmietany. Wszystko razem bardzo dobrze wymieszać. Zasmażane buraki z jabłkami podawać na gorąco jako dodatek do drugiego dania. Smacznego!