Sposób przygotowania:
Bycza krew - nalewka z buraków/buraczana
Buraki umyć, obrać, a następnie zetrzeć na tarce i z sokiem przełożyć do dużego słoja. Cukier rozpuścić w gorącej, przegotowanej wodzie i po ostudzeniu wymieszać z burakami. Po odczekaniu 1-2 godzina wlać wódkę.
Słój zakręcić i odstawić w ciemne miejsce na 3 miesiące.
Po tym czasie nalewkę przecedzić, połączyć z sokiem cytrynowym i porozlewać do butelek.
Butelki odstawić ponownie na 3 miesiące, a najlepiej na dłużej.
Co jakiś czas potrząsać zawartością, aby na dnie butelek nie osiadał osad.
Słój zakręcić i odstawić w ciemne miejsce na 3 miesiące.
Po tym czasie nalewkę przecedzić, połączyć z sokiem cytrynowym i porozlewać do butelek.
Butelki odstawić ponownie na 3 miesiące, a najlepiej na dłużej.
Co jakiś czas potrząsać zawartością, aby na dnie butelek nie osiadał osad.
gusia1000