Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1210]

Bycza krew - nalewka z buraków/buraczana

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
  • KALORIE: 230
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszna nalewka, która także posiada walory zdrowotne. Wymaga odrobinę cierpliwości, ponieważ po 6 miesiącach nalewka nabiera ciemniejszego koloru, a smak buraków zanika.

Bycza krew - nalewka z buraków/buraczana

Składniki:

Bycza krew - nalewka z buraków/buraczana

 

  • 1/2 kg buraków ćwikłowych
  • 1 szklanka wody (gorącej, przegotowanej)
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 litr wódki 45%
  • sok z 1 cytryny

Sposób przygotowania:

Bycza krew - nalewka z buraków/buraczana
Buraki umyć, obrać, a następnie zetrzeć na tarce i z sokiem przełożyć do dużego słoja. Cukier rozpuścić w gorącej, przegotowanej wodzie i po ostudzeniu wymieszać z burakami. Po odczekaniu 1-2 godzina wlać wódkę.

Słój zakręcić i odstawić w ciemne miejsce na 3 miesiące.

Po tym czasie nalewkę przecedzić, połączyć z sokiem cytrynowym i porozlewać do butelek.

Butelki odstawić ponownie na 3 miesiące, a najlepiej na dłużej.

Co jakiś czas potrząsać zawartością, aby na dnie butelek nie osiadał osad.