nieuchwytna

nieuchwytna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 350]

Calzone po francusku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Kaloryczne, ale bardzo szybkie i smaczne danie na obiad.

Calzone po francusku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Calzone po francusku

 

  • op. ciasta francuskiego
  • 250 g żółtego sera
  • 1 op. parówek (5 szt.)
  • ok. 20 dag pieczarek
  • sól, pieprz
  • puszka słodkiej kukurydzy (u mnie Dawtona)
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Calzone po francusku
1. Pieczarki myjemy lub obieramy i ścieramy na plasterki. Przesmażamy na łyżce oleju, aż odparują wodę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. 2. Kukurydzę dobrze odsączamy, a parówki kroimy w plasterki. Ser żółty ścieramy na dużych oczkach tarki. 3. Na blaszce rozwijamy ciasto francuskie. Równomiernie rozsypujemy kukurydzę, a na niej pokrojone parówki. Rozkładamy podsmażone pieczarki i całość posypujemy żółtym serem. 4. Następnie zwijamy jak roladę i wkładamy do nagrzanego piekarnika - ok. 200 stopni na ok. 20 minut. 5. Po upieczeniu kroimy w dowolnej szerokości plastry. Można podać z sosem czosnkowym lub keczupem.
Calzone po francusku
Na rozwiniętym cieście francuskim układamy kukurydzę i parówki.
Calzone po francusku
Następnie posypujemy pieczarkami oraz starytym żółtym serem.
Calzone po francusku
Ciasto francuskie z nadzieniem, zwinięte tuż przed pieczeniem.
Calzone po francusku
Calzone po francusku po pokrojeniu w plastry.

Tagi:

sery ciasto ser