formen

formen

Szef Kuchni
[Przepisów: 26]

chałwa z marchwi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Nietypowe danie, ale bardzo smaczne!Polecam.

chałwa z marchwi

Składniki:

chałwa z marchwi

 

  • 500 g marchwi
  • 8 strączków kardamonu
  • 700 ml mleka
  • 5 łyżek oleju roślinnego
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka drobno posiekanych orzeszków pistacjowych

Sposób przygotowania:

chałwa z marchwi
Startą marchew z kardamonem umieść w dużym garnku o grubym dnie. Dodaj mleko i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz gaz, ale utrzymuj stan wrzenia. Od czasu do czasu zamieszaj, aż do momentu gdy mleko wyparuje. Zdejmij z ognia i wyrzuć strąki kardamonu. Na patelni rozgrzej olej, dodaj masę z marchwi i smaż przez 10 minut ciągle mieszając. Dodaj cukier i mieszaj, aż się rozpuści. Podawaj chałwę na ciepło lub o temperaturze pokojowej posypaną posiekanymi orzechami.

Tagi:

marchewka