dorota20w

dorota20w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 587]

Chiński sos słodko - kwaśny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Świetnie smakuje np do sajgonek

Chiński sos słodko - kwaśny

Składniki:

Chiński sos słodko - kwaśny

 

  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 100 ml octu winnego
  • 4 łyżki cukru brązowego
  • 100 ml wody
  • 1 łyzka mąki ziemniaczanej
  • szczypiorek,
  • chili

 

Sposób przygotowania:

Chiński sos słodko - kwaśny
Do garnka wrzucamy przecier pomidorowy, dolewamy ocet, wodę, dosypujemy cukier i chilli. Wszystko podgrzewamy aż składniki sie połączą a cukier rozpuści. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w niewielkiej ilości zimnej wody, dodajemy do gorącego sosu i mieszamy wszystko dynamicznie. Trzymamy sos jeszcze chwilę na ogniu i dajemy mu sie zagotować. Dodajemy posiekany szczypiorek, mieszamy i studzimy.