iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1300]

Chińszczyzna po domowemu

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Domowa wersja barowego jedzenia, przepis idealny na dzień kiedy mamy mało czasu i brak pomysłu na obiad.

Chińszczyzna po domowemu

Składniki:

Chińszczyzna po domowemu

 

  • 25 dag makaronu ryżowego
  • 40 dag ( 1 opakowanie) mrożonki do potraw chińskich
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • przyprawa do potraw chińskich
  • sos sojowy

Sposób przygotowania:

Chińszczyzna po domowemu
Pierś z kurczaka pociąć w cienkie paseczki i zamarynować w 2 łyżkach sosu sojowego ciemnego, odstawić na minimum godzinę.

W woku rozgrzać olej i obsmażyć mięso, następnie dodać warzywa, podlać 1/2 szklanki wody wymieszaną z 1/2 łyżeczki cukru i 1 łyżeczka sosu sojowego, przykryć i dusić do momentu kiedy warzywa prawie zmiękną.

Makaron przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić z wody, dodać do warzyw, doprawić do smaku przyprawą do potraw chińskich oraz pieprzem czarnym. Podawać od razu po przygotowaniu, można dodatkowo po wierzchu posypać posiekanym szczypiorkiem.