Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Żytnie racuszki z czekoladą i jabłkiem (bez cukru)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
  • KALORIE: 320
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Placuszki są naprawdę bardzo smaczne, bardzo puszyste i delikatne w smaku. Jabłko nie od dziś doskonale komponuje się z cynamonem, a przyznam, że z dodatkiem czekolady jest rewelacyjne.

Żytnie racuszki z czekoladą i jabłkiem (bez cukru)

Składniki:

Żytnie racuszki z czekoladą i jabłkiem (bez cukru)

Około 15 sztuk:

  • 1 szklanka mąki żytniej (u mnie typ 720; 1 szklanka = 250 ml)
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Dodatkowo:

  • 1 jabłko
  • 30g czekolady (gorzkiej lub mlecznej bez cukru)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Ponadto:

  • odrobina tłuszczu do smażenia

Sposób przygotowania:

Żytnie racuszki z czekoladą i jabłkiem (bez cukru)

Czekolada i jabłka:

Żytnie racuszki z czekoladą i jabłkiem (bez cukru)
Użyta przeze mnie czekolada jest produktem bezglutenowym oraz z substancjami słodzącymi zamiast cukru.

Czekoladę należy posiekać, a obrane jabłko pokroić w niedużą kostkę.

Ciasto na placuszki:

Żytnie racuszki z czekoladą i jabłkiem (bez cukru)
Masa powinna być dokładnie połączona i puszysta.

Białko należy ubić na sztywno.
W osobnej misce wymieszać żółtko, mąkę, mleko, cynamon, proszek do pieczenia oraz sodę.
Otrzymaną masę delikatnie połączyć z białkiem i na końcu z jabłkiem oraz czekoladą.

Smażenie:

Żytnie racuszki z czekoladą i jabłkiem (bez cukru)
Placuszki są pyszne na ciepło oraz po ostygnięciu.

Na lekką natłuszczoną patelnie wykładać niewielkie porcje ciasta.
(1 łyżka stołowa = 1 placek.)
Racuszki smażyć z obu stron na delikatnie rumiany kolor.