Katarzyna J.

Katarzyna J.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1209]

Chińszczyzna z kurczakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Chińszczyzna z kurczakiem- smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. Warto przygotować tę potrawę, bo jest przepyszna.

Chińszczyzna z kurczakiem

Składniki:

Chińszczyzna z kurczakiem

 

  • 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 1/2 łyżki papryki ostrej mielonej,
  • 400g mrożonej mieszanki chińskiej,
  • 100 ml wody,
  • 1 saszetka ryżu,
  • 4 łyżki oliwy,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Chińszczyzna z kurczakiem
Filety z piersi kurczaka kroję w kostkę. Sos sojowy mieszam z papryką mieloną. Do marynaty wkładam kurczaka i dokładnie nacieram.Na patelni rozgrzewam olej, dodaję kurczaka i podsmażam około 10 minut. Następnie dodaję mrożoną mieszankę chińską. Mieszam. Danie podlewam wodą. Duszę na małym ogniu około 15 minut, aż mięso i warzywa będą miękkie. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Ryż gotuję według przepisu na opakowaniu.

Ugotowany ryż wykładam na talerz. Na środek nakładam porcję chińszczyzny i podaję.